Stadgar för Föreningen Önskan
§ 1 NAMN OCH SÂTE
Föreningens namn är Föreningen Önskan och har säte i Sverige, Skånes län.
Hemsida i Sverige: foreningenonskan.com
Hemsida i Danmark: foreningenoensk.dk
§ 2 FORM OCH ÄNDAMÅL
Föreningen är en volontär, ideell förening som är religiöst, politiskt, ras och affärsmässigt obunden, med syfte att hjälpa barn och ungdomar i Sverige och Danmark, att uppfylla och förverkligar deras önskningar och drömma i form av en gåva eller upplevelse. Föreningen kännetecknas av att vara en almännyttig, välgörande och humanitär, som vill stödja allvarligt sjuka, cancerdrabbade och funktionshindrade barn och ungdomar i åldern upp til 20 år i Sverige och Danmark. Därvid skall eftersträvas samarbete med för samma ändamål intresserade personer, verksamheter och organisationer.
§ 3 MEDEL & UTDELNING
Föreningens medel och tillgångar förvaltas på ett omsorgsfullt och betryggande sätt av styrelsen på et lämpligt bank konto.
Föreningen Önskan strävar efter att hjälpa så många sjuka och funktionshindrade barn och ungdomar som möjligt, att uppfylla deras drömmar och önskningar i livet.
Syftet med Föreningen Önskan är att främjas genom att föreningen erhåller frivilliga bidrag, donationer, gåvor och testamentariska förordnanden från utomstående, medlemsavgifter samt andra medel som kan tillfalla föreningen, till exempel genom insamlingsverksamhet i och utanför Sverige.
Föreningen Önskan kommer minst 1 gång per år att uppfylla önskningar, dock är föreningen inte berättigad, att uppfylla önskningar om ekonomin/medel inte är tillräcklig.
Föreningen Önskan tar emot online ansökningar och där är inte något övre gränsbelopp för vad man kan söka, men är beroende på det syfte och ändamål som beskrivs i ansökan och på årets budget.
För att kunna ansöka om en önskan, måste villkoren som beskrivs på föreningens hemsida vara uppfyllda.
Styrelsen fattar beslut om utdelning av medel till att uppfylla önskningarna efter noggrant individuella bedömningar av varje ansökan.
Styrelsens beslut går inte att överklaga.
§ 4 MEDLEMSKAP & MEDLEMSAVGIFT OCH DESS FASTSTÄLLANDE
Medlem i föreningen är den som ansöker om det till Styrelsen eller av Styrelsen utsedd person, skriftligt via brev eller e-post, samt följer föreningens målsättning och bestämmelser i dess stadgar.
Den medlemsavgift som årligen fastställs av årsmötet gäller för närmast efterkommande kalenderår då årsmötet hållits.
Erlagd medlemsavgift berättigar till medlemskap för innevarande kalenderår.
Om särskilda skäl föreligger kan Styrelsen medge enskild medlem befrielse eller nedsättning av årsavgiften.
§ 5 UTTRÄDE OCH UTESLUTNING
Medlem som inte har betalat medlemsavgift efter utgång av kalenderåret ska anses ha begärt sitt utträde ur föreningen.
Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till Styrelsen eller av Styrelsen utsedd person och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen.
Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att medlemmen underlåtit att betala årsavgift till föreningen, motarbetat föreningens stadgar, verksamhet, ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen.
Beslut om uteslutning fattas av Styrelsen.
§ 6 STYRELSEN
Styrelsen skall bestå av minst 3 och högst 7 ledamöter som arbetar volontär, samtliga utsedda för en mandattid av 3 år åt gången och omval är möjligt.
Av styrelseledamöterna skall minst hälften vara bosatta i Sverige och Styrelsen är beslutsför da minst hälfen av styrelseledamöterna är närvarande.
Styrelsen skall inom sig utse, ordförande och de övriga ledamöter/befattningar som föreningen anser sig behöva. Vid förfall inträder suppleant. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden t o m nästa årsmöte.
§ 7 STYRELSENS UPPGIFTER
Föreningen förvaltas och företräds av en icke arvoderad Styrelse.
Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar.
Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller om minst två styrelseledamöter begär detta.
Styrelsen skall inom föreningens stadgar, verka för föreningens ändamål, bevakar dess intressen, tillse at föreningens stadgar iakttas samt verkställa av årsmötet fattade beslut.
Styrelsen ska vidare planera, leda och fördela arbetet inom föreningen, ansvara för och förvalta föreningens medel, föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret.
Ordföranden ska leda styrelsens arbete samt övervaka att föreningens stadgar och övriga för föreningen bindande regler och beslut följs.
Föreningens firma tecknas av ordföranden och/eller kassör som därtill utses.
§ 8 RÄKENSKAPSÅR OCH REVISOR MM.
Föreningens räkenskaper omfattar kalenderår som är 1 januari till och med 31 december.
Styrelsens räkenskaper för gångna räkenskapsåret ska årligen granskas av på årsmötet utsedda revisor. Revisorn skall till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast 14 dagar före årsmötet.
§ 9 ÅRSMÖTE
Årsmöte, vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen före den 1/7 på tid och plats (fysisk eller virtuell) som styrelsen bestämmer. Styrelsen sammanträder till årsmöte på skriftlig kallelse av Ordföranden eller om minst två styrelseledamöter begär detta.
Skriftlig kallelse jämte dagordning för årsmötet skall skickas till styrelsen och de röstberättigade medlemmarna, senast 14 dagar före årsmöte och senast 7 dagar före extra årsmöte. Motioner skall vara styrelsen tillhanda minst 30 dagar före årsmöte och 14 dagar före extra årsmöte.
Vid styrelsens sammanträden skall föras protokoll, som skall justeras av Ordföranden jämte den som vid varje sammanträde därtill utses.
Styrelseprotokoll är inte offentliga men kan efter beslut från styrelsen offentliggöras helt eller delvis. Eventuella känsliga uppgifter som kan skada föreningen, medlemmar eller andra involverade parter skall i sådant fall strykas.
Vid årsmöte ska följande ärenden behandlas:
1. Val av ordförande och sekreterare för mötet
2. Val av protokolljusterare och rösträknare
3. Fastställande av röstlängd för mötet
4. Fastställande och godkännande av dagordning
a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret
b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste verksamhets-/räkenskapsåret
5. Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret
6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser
7. Fastställande av medlemsavgifter
8. Fastställande av verksamhetsplan och behandling av budget för det kommande
verksamhets-/räkenskapsåret
9. Val av ordförande i föreningen för en tid av 3 år
10. Val av övriga styrelseledamöter för en tid av 3 år
11. Val av revisor, valberedning och ev. suppleanter för en tid av 1 år
12. Behandling av styrelsens förslag och i rätt tid inkomna motioner
13. Övriga frågor
Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får inte fattas om detta inte funnits med i kallelsen till mötet.
§10 EXTRA ÅRSMÖTE
Extra årsmöte hålls när styrelsen finner att det är nödvändigt eller när minst en tredjedel av de röstberättigade medlemmarna ber om detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.
§ 11 RÖSTRÄTT
Vid årsmöte har varje medlem som varit medlem i minst tre månader vid tillfället för årsmötet en röst. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud. Även styrelsen har rösträtt.
§ 12 BESLUT, OMRÖSTNING OCH BESLUTSMÄSSIGHET
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning (votering).
Omröstning sker öppet, utom vid val där sluten omröstning ska äga rum om någon begär detta. Beslut fattas, såvida dessa stadgar ej föreskriver annat, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, vid val sker dock avgörandet genom lottning.
Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.
§ 13 STADEÄNDRING
För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster.
Förslag till ändring av stadgarna får avges av såväl röstberättigad medlem som styrelsen och ska vara skriftligt.
§ 14 UPPLÖSNING AV FÖRENINGEN
För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster.
Om föreningen Önskan upplöses ska föreningens tillgångar överlämnas till ideell förening som arbetar med likanden välgörande syfte och ändamål.